Του Ονασαγόρα
Ο Σχοινάς, ο Νουρής και μια συμβουλή
Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η επίσκεψη του αντιπροέδρου της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά στην Κύπρο. Το δε μνημόνιο συναντίληψης Κύπρου - Ε.Ε. καταγράφεται στις επιτυχίες του Νουρή του οποίου γελούσαν και τα μουστάκια όταν έλεγε ότι στην ΕΕ «μας άκουσαν, κατάλαβαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και είναι στο πλευρό μας». Όσα ανέφερε ο Σχοινάς επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ όντως δείχνει να άκουσε και να κατάλαβε το πρόβλημα μας, αφού το μνημόνιο καλύπτει την ευρωπαϊκή συνδρομή από τον έλεγχο των σημείων εκκίνησης και προέλευσης των ματαναστευτικών ροών μέχρι την συνδρομή για διαχείριση της πράσινης γραμμής αλλά και των επιστροφών μεταναστών στις χώρες τους. «Η πράσινη γραμμή δεν είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πράσινη γραμμή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε, αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις που θα κινητοποιήσουν τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που σχετίζονται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του ασύλου. Και το πιο σημαντικό, προέβλεψε ότι ο συντονισμός αυτός «θα αλλάξει την κατάσταση και μάλιστα σύντομα». Δεν είναι τυχαίο που το μνημόνιο χαιρετίστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και η αξία του θα φανεί στην εφαρμογή του.
Ωστόσο ο Σχοινάς είπε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέφερε ότι η Κύπρος «ίσως πρέπει να ξεπεράσει το σύνδρομο ότι «όλοι ετοιμάζονται να μας καταπιούν» και ότι «το μέλλον της Κύπρου και η επανένωση του νησιού είναι στα χέρια των Κυπρίων», σημειώνοντας πως δεν θα το κάνει κανένας για εσάς...
Μέσα σε όλα, ιδιαίτερης αξίας και σημειολογία είχε και η συνάντηση Αβέρωφ με τον Σχοινά. Τον οποίο ο συναγερμικός πρόεδρος χαρακτήρισε «γνήσιο Ευρωπαϊστή και φίλο της Κύπρου».
Οι συμφωνίες του Αναστασιάδη στα Εμιράτα
Με μεγάλη αντιπροσωπεία βρίσκεται ο μεγάλος Νίκος στο Ντουμπάι, με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Κύπρου στην EXPO 2020, την μεγαλύτερη έκθεση του πλανήτη. Ο Πρόεδρος έχει πάρει μαζί του ολόκληρο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο και κάποιους από τους πιο σημαντικούς υπουργούς του: των Οικονομικών, Ενέργειας, Άμυνας, Γεωργίας, Μεταφορών, τους Υφυπουργούς Τουρισμού, Ναυτιλίας, Έρευνας, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο.
Όπως μαθαίνω από πηγή μου που ανεβοκατεβαίνει στον Λόφο, ο μεγάλος Νίκος αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των σχέσεων μας με τα Εμιράτα και στα μνημόνια που θα υπογραφούν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του. Πρόκειται, μου ανέφερε η πηγή μου, για μια πολύπλευρη συνεργασία που εκτείνεται από την οικονομία και την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό, την γεωργία και το σημαντικότερο, ίσως, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.
Αύριο μάλιστα ο πρόεδρος θα κατευθυνθεί στο Παλάτι του Άμπου Ντάμπι όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nayhan. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι βεβαίως οι διμερείς σχέσεις αλλά και το κυπριακό και οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
……………
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.